Εμείς

ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
Ένα χρόνο πριν, μια ομάδα ανθρώπων από τη Νάουσα και τις γύρω περιοχές συνδιαμόρφωσαν τη Συνέλευση για την Άμεση Δημοκρατία με στόχο τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας στην πόλη. Έκτοτε, μετά την αποχώρηση μελών αλλά και την άφιξη νέων στη συνέλευση, προέκυψε η δημιουργία ενός ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου χώρου, του Αλδεβαράν, στον οποίο και στεγάστηκε μεταξύ άλλων ομάδων και ανθρώπων και μία συνέλευση που αναζητούσε δρόμους προς την απελευθέρωση της κοινωνίας. Έπειτα από αρκετούς μήνες ζύμωσης και πολιτικών διεργασιών εντός της συνέλευσης, τα άτομα που πλέον την απαρτίζουμε, κρίναμε ως απαραίτητο επόμενο βηματισμό τον σαφέστερο καθορισμό των χαρακτηριστικών μας. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε στον παύση της συνέλευσης για την Άμεση Δημοκρατία.
Μολονότι η αρχή της Άμεσης Δημοκρατίας αποτέλεσε μια καλή αφετηρία για τη συνάντηση πολλών ανθρώπων από διαφορετικές πολιτικές σκοπιές, το χαρακτηριστικό αυτό δεν αποτελεί πια τη μοναδική βάση μεταξύ μας. Πολλά από τα μέλη της συνέλευσης Άμεσης Δημοκρατίας αποχώρησαν, ενώ κάποιοι/ες που μείναμε προχωρήσαμε τη συζήτηση και την παρέμβαση μας και σε νέους αξιακούς ορίζοντες. Πιο συγκεκριμένα, η δράση μας προσανατολίζεται από αξίες όπως η αλληλεγγύη, η αντιεραρχία, η αυτοοργάνωση, ο αντικρατισμός, ο αντικαπιταλισμός, ο απορρέον αντιφασισμός και η αυτοδιεύθυσνη της καθημερινότητας των ζωών μας.
Το “Σημείο Μηδέν” είναι η στιγμή στο χώρο και το χρόνο που οι άνθρωποι συνειδητοποιούν την πραγματικότητα της εκμετάλλευσης και της υποταγής τους στην καπιταλιστική/κρατική μηχανή, και το τέλος των αυταπατών πως αυτή μπορεί να αλλάξει. Τη στιγμή αυτή οι ίδιοι αποφασίζουν να πάρουν τις ζωές στα χέρια τους και να αγωνιστούν για τη δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης και την απελευθέρωση άλλων από τα γρανάζια του κεφαλαίου και του κράτους. Μέσα στους αγώνες τους γεννιέται και η εικόνα μιας κοινωνίας αξιοπρέπειας, ισοτιμίας, και ελευθερίας, που βασίζεται στην αυτοδιεύθυνση της καθημερινότητας στην παραγωγή, τη γειτονιά, την πόλη, και αλλού. Στην κοινωνία αυτή δεν θα υπάρχει ιδιοκτησία αλλά κοινή χρήση πόρων και αγαθών, οι σχέσεις δεν θα είναι εμπορικές κι εκμεταλλευτικές, η εξουσία θα διαχέεται στο σύνολο των δημιουργών της ζωής φτάνοντας στην κατάργηση της, η φύση θα είναι το περιβάλλον της ζωής μας κι όχι το εξάρτημα της ανθρώπινης κοινωνίας. Από την πλευρά μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εγχειρήματα, συλλογικότητες, ομάδες που πορεύονται με κοινές αξίες, υποστηρίζοντας πάντα τον αγώνα “από τα κάτω”.

Παράλληλα αποζητούμε την οργάνωση και τον συντονισμό των αγώνων μας σε ελλαδικό, βαλκανικό και παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την απελευθέρωση της παγκόσμιας κοινωνίας από τα δεσμά του κεφαλαίου και του κράτους, για τη δημιουργία μίας αταξικής κοινωνίας ελεύθερων δημιουργών.
Σημείο Μηδέν
Νάουσα, Ιούνης 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *